• Løpetrening for barn

  Løp et løp med familien

  Våren er her, og det betyr mer tid og lek utendørs. Enten du selv eller barnet ditt planlegger å delta i noen treningsløp, er dette den perfekte tiden for løping og lek utendørs. Her har vi samlet våre beste tips for hvordan løping kan bli en morsom familieaktivitet.

  Bevegelse hver dag

  Vi vet at barn trenger å bevege seg for å ha det bra. Det er viktig for både kropp og sinn, og gjennom bevegelse orker barna mer. Anbefalingen er at barn bør være fysisk aktive i 60 minutter hver dag for å fremme helse og livsstil – både på kort og lang sikt. Gjennom lek og idrett utvikler barn motorikk, koordinasjon, utholdenhet og styrke – samtidig som de har det gøy. Når fysisk aktivitet er morsom, øker også sjansen for å fortsette å være aktiv på lang sikt. Det skal være gøy å bevege seg!

  Kan barn trene kondisjon?

  Før puberteten er det ingen grunn til å løpe lange distanser. Årsaken er at barn i førskole- og skolealder ikke kan trene hjertemuskelen eller oksygenopptaket i særlig grad. De trenger derfor allsidig trening i form av hastighet, koordinasjon og anaerob utholdenhet, noe som betyr så korte og raske avstander at kroppen ikke rekker å oksygenere musklene. Alt dette kan barn få gjennom lek – lek på skoleplassen, delta i en idrett, gjennom fangelek eller lek og moro på lekeland.

  Løpetrening med barn

  Å løpe gir sterke ben og skaper massevis av bevegelsesglede! Men alle er forskjellige, og mens noen barn elsker å løpe, velger andre heller å bevege seg på andre måter. For at barn skal synes det er gøy å bevege seg og ønske å gjøre det mye og ofte, er det viktig at det skjer på deres premisser. Synes barna om å løpe? Go for it! Virker de derimot ikke spesielt interessert i å løpe, kan det være bedre å utvikle løpegleden gjennom annen lek og bevegelse.

  For barn mellom 6-12 år som elsker løping, fungerer det utmerket å trene løpeteknikk som høye kneløft og hælspark, korte intervaller, stafetter og leker som ulike varianter av fangelek. Yngre barn liker også å løpe mye og ofte, men det blir aller best gjennom lek. Det er vanskelig å si hvor langt barn bør løpe, fordi det ikke finnes tilstrekkelig med forskning. Noen lengre distanser går bra så lenge barna selv synes det er gøy.

  Løp for barn

  På deres plasser, klare, løp! Det skal være gøy å løpe, og treningsløp er for mange barn en virkelig opplevelse. Barnerenn er ofte fulle av energi, iver og bevegelsesglede! Det er viktig at det skjer på barnas premisser, uten press om å prestere. Det viktigste er ikke å konkurrere, men å ha det gøy!

  Sykle ved siden av

  Du som forelder er selvfølgelig en stor inspirasjonskilde for barnet ditt. Har du noen gang hørt at barn gjør som du gjør? Hvis du tar på deg løpeskoene og kommer deg ut, er det stor sjanse for at barna vil gjøre det samme. Uansett om du trener for et treningsløp, eller bare for å føle deg bra og takle hverdagen bedre, kan du ta med deg barnet ditt. En ekte klassiker er å la barna sykle ved siden av mens du selv løper. Det blir en fartfylt familieaktivitet, og for deg som løper kan det bli en skikkelig utfordring og en sjanse til å trene intervaller.

  Leke, løpe og bevege seg på Leo’s Lekland

  Under et besøk på Leo’s beveger barna seg mye. På tusenvis av kvadratmeter lekeområde kan barna bevege seg fritt, løpe, leke og utforske, og vi har sett at de tar i gjennomsnitt 12 000 skritt under et besøk.